Про монополію Зеонбуда я згоден. І це єдина теза, де я погоджуюсь.
Бо не такий вже Зеонбуд і некерований. Той же приклад з кодуванням недоречний, оскільки Зеонбуд впровадив його у 2012 році з рекомендації НацРади (рішення №2464 від 12.10.2011). Відколи змінився склад НацРади і 17 липня 2014 року НацРада це рішення скасувала, то й Зеонбуд у січні 2015 вимкнув кодування. Так, сильно опирався, відкладав розкодування, чим отримав два попередження від НацРади з подальшим ризиком анулювання ліцензії. Але таки розкодував.
Про безпроблемно передане обладнання у Криму та ОРДЛО... Про паролі - це ви в курсі, як працює цифровий передавач, чи просто теоретично? Обслуговує обладнання не Зеонбуд, а КРРТ. І навіть за наявності паролів, що заважає людині з автоматом вибити з робітника концерну цей самий пароль? Базова станція мобільного зв'язку - річ у рази більш секьюрна, ніж телевізійний передавач. Однак, ніщо не завадило ОРДинцям на обладнанні Київстару запустити своїх псевдооператорів. Отже теза про те, що Зеонбуд якось співпрацював з терористами - сумнівна. Якщо ні, то виходить усі компанії співпрацюють з терористами, оскільки вони або продовжують працювати під окупацією, або їх обладнання працює у новостворених псевдоструктурах.
Неможливо змусити Зеонбуд покращити покриття? Чому, можливо. Прописавши грамотно ліцензійні умови. Інше питання, що зараз дуже важко технічно зробити коврове покриття усіх 4-х цифрових мультиплексів. Бо цифровий сигнал більш вразливий до завад, аніж аналоговий.
Як витіснити Зеонбуд з ринку? Поки що ніяк. Якщо вірити чиновникам з НацРади, для мультиплексу КРРТ бракує частот. Можна чекати закінчення терміну дії ліцензії Зеонбуду. Однак вона, якщо я не помиляюсь, аж до 2019 року. Та й навіть якщо Зеону не продовжать ліцензію, мережу все одно доведеться будувати з нуля або купувати обладнання у Зеона. Силові методи ризиковані позовами (як внутрішніми, так і міжнародними), які, скоріш за все, будуть виграні Зеоном.