Цікава стаття Олександра Ольшанського про заборону WebMoney
Чим загрожує заборона WebMoneyВ оновлений список юридичних осіб, до яких застосовуються персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) включена електронна платіжна система WebMoney.
За офіційною версією санкції вводяться проти компаній, які сприяють російській агресії. Щодо
WebMoney.UA версія дивна.
WebMoney – це франшиза. Власник технології продає право на створення фінансових компаній під брендом WebMoney. Кожен може відкрити її в будь-якій країні, якщо заплатить за франшизу. Вони присутні в Казахстані, Росії, В'єтнамі, Англії і ще десь.
В Україні компанія працює з 2003 року.
Фінансові компанії мають три виміри:
Юридичний – реєстрація компанії.
Монетарний – в якій валюті компанія тримає резерви.
Технологічний – які технології компанія використовує.
WebMoney.UA зареєстрована в Україні і тримає заощадження в гривні. З технологічним виміром складніше. Колись розробником цих технологій була відома російська компанія. Але це було дуже давно. Зараз, наскільки мені відомо, її обслуговує великий фінансовий європейський холдинг, з головною компанією в Литві.
Компанією були незадоволені при всіх владах. При Януковичі її періодично закривали. Тепер ось теж закривають. У 2014 році під час подій в Криму і на Донбасі
WebMoney.UA активно співпрацювали з правоохоронцями і багато нелегальних каналів фінансування сепаратистів були перекриті завдяки їм. Тому суть претензій незрозуміла.
Треба ще розуміти, що процедура внесення компанії в санкційні списки – це не судова процедура, там не передбачені ніякі докази і немає можливості виправдатися. Це таке вольове рішення, де немає розгляду "правий – не правий", і не існує процедури оскарження. Це дуже жорстка міра, і на мій погляд застосовувати її треба вкрай обережно.
У підсумку, крім самої WebMoney, найбільше постраждають прості користувачі. Компанія
WebMoney.RU точно не постраждає, вона до України не має ніякого відношення.
Непрямий виграш отримають іноземні фінансові оператори, які працюють в Україні, фактично поза нашим правовим полем. Але сказати, що вони замовники заборони, неможливо. Немає у нас на ринку таких великих гравців, які б виграли від виходу WebMoney.
Як наслідок таких дій у України не буде своєї великої компанії у сфері фінтеху.
Я вважаю, що все треба мати своє: свою соціальну мережу, свій пошуковик, свою розрахункову компанію. Але важко мати все своє, якщо це своє періодично закривати, забороняти, наїжджати. Це просто неможливо.
WebMoney була останнім великим представником українського фінтеху, що працює на українському ринку. Всі інші або закрилися, або втекли. Фінтех – це люди, які мають справу з грошима. А гроші найпростіше забрати. Мені здається, що держава протягом багатьох років веде війну з українським фінтехом. Вона цю війну виграла. Тепер весь український фінтех, хто в Чехії, хто в Словаччині, а у нас нічого не залишилося. І користуватися будемо тепер зарубіжними системами.
https://biz.nv.ua/ukr/experts/chim-zahrozhuje-zaborona-webmoney-2472209.html