Радіо Незалежність

Автор corazon, Серпень 05, 2021, 00:22:30

Попередня тема - Наступна тема

velychko.op

Цитата: corazon від Серпень 01, 2025, 00:29:21На сервері у Перемишлі (https://przemysl.fmdx.pro/) чую, що Незалежність працює на 106.7 зараз. Так що, схоже, опівночі відключають не завжди.
Розкажіть що то за сайт такий? Відкрив листаю фмку у Перемишлі 😅

Але я так розумію краще багато їм не гратися
  •  

corazon

https://servers.fmdx.org/ - тут мережа подібних серверів (раніше постили це посилання на форумі).
Шкода, що в Україні мало серверів, щоб перевіряти прийом різних частот (і в Польщі тільки Перемишль біля кордону, інші далі).
  •  
    Подякували за цей пост: Roman3101

velychko.op

Я вже трохи розібрався. Цікава штука
  •  
    Подякували за цей пост: corazon

MediaPDK

Cieszę się, że mój serwer w Przemyślu jest odwiedzany.

Odnośnie 106,7 zazwyczaj wyłączaj. Po wyłączeniu nadajnika odbiera Rzeszów/Magdalenka. Przy dobrej propagacji odbiera bardzo dobrze.

corazon

Вчора після півночі була саме Незалежність, дуже чітко було чути етер та позивні. Можливо, просто іноді автоматика не спрацьовує, і сигнал залишається на ніч.
  •  

MediaPDK

•  

corazon

Там у налаштуванні є Ant V і Ant H, очевидно, поляризація.
Я поставив вертикальну (Ant V), бо саме на ній львівські станції, і сигнал відразу з'явився. Тож, можливо, він і не зникав.

Update: досі мовить.
  •  

velychko.op

Цитата: MediaPDK від Серпень 01, 2025, 22:51:14Cieszę się, że mój serwer w Przemyślu jest odwiedzany.

Odnośnie 106,7 zazwyczaj wyłączaj. Po wyłączeniu nadajnika odbiera Rzeszów/Magdalenka. Przy dobrej propagacji odbiera bardzo dobrze.
Bardzo ciekawie jest wejść i zobaczyć, co jest odbierane. Szczególnie interesujące, biorąc pod uwagę, że to miasto leży na granicy z Ukrainą. Zawsze uwielbiałem włączać radio i sprawdzać odbiór podczas podróży.

MediaPDK

W centrum Przemyśla po tych stacjach co odbieram nie ma śladu. Nawet przy wyjeździe z miasta w kierunku przejścia granicznego w Medyce stacje z Lwowa są niedostępne. Ja też się cieszę, że mogę tyle stacji z Ukrainy odbierać.

A wracając do 106,7 to aktualnie nadajnik jest włączony. 101,3 jest dalej wyłączany.
  •