Тему звичайно можна назвати по іншому. Але ось що хочу вияснити.
Цікавлюсь FM (і не лише)давно, перечитав купу літератури та перерив багато сайтів. А цікавить ось що.
Хотілось би знати формулу чи програму, або калькулятор за якою можна прорахувати теоритичні відстані на яку приймаються FM передавачі. Тобто зона впевненого прийому, зона не впевненого прийому (з антеною+підсилювачеи) та зона де прийом можливий за певних умов (невелике тропо наприклад)
Наприклад , за 100 км прийом 99 мГц з Києва кращий ніж 100 мгц з Києва. Хоча потужності в цих передавачів зовсім різні.
В літературі є купа формул як визначити відстані на які чути передавачі, але жодна не є точною. Автори пишуть що потужність передавача майже не впливає на дальність За ними, наприклад, якщо внести всі дані, Радіо Планета fm з Прилук має крайню точку прийому 100-135 км(залежно від того за якою формулою рахувати) в FM скан теж пишуть, що це радіо чути за 122 км, алеж це не так. Реально її ледь за 75 км чути. Те саме із відомими мені станціями. В томуж FM скан пишуть, що 92.8 мгц з Києва чути далі ніж 100 мгц. Чи 94.2 пишуть, що чути така як і 93.8. Чи станції з Польского Замосця. За формулами їх чути так як і наші столичні станції. Але Поляків (зі згаданого міста)майже завжди, при не великих тропо, за 600 км чути, а столичні станції ледве 450 км дотягують. Тобто ясна річ є різниця. І суттєво не лише висота антени, але і потужність передавачів.Значить є різниця Інакше навіщо тоді різні потужності, якщо кіловатом можна всю потрібну зону прийому накрити.Я ось пишуть
http://www.radiostation.ru/know/range.html Складається враження, що більше 100 ват і не треба
Тобто хотілося мати таку формулу/формули, які:
1 Визначають зону впевненого прийому наприклад 40-60 км
2 Зону не впевненого прийому наприклад 60-100 км
3 зону в якій прийом можливий лише з підсиленням, чи на верхніх поверхах
4 Зона не великого тропо до 300 км наприклад
Візьмемо Житомирську Хвилю. Її при невеликому тропо якраз і чути десь на такі відстані.
І ще. Чи є формула перерахунку вати в 30 E.R.P. Тобто яке там співвідношення. Бо знову-таки є перерахунки в децебели тільки. Хоча може я погано шукав.