Імена на граніті | Герої УкраїниКозак, який сам стримував штурм терористів.--------------------
Подвиг 46-річного Володимира КОЗАКА золотими літерами буде вписано в історію українського війська.
Що там довго розказувати, краще надамо слово легендарному командиру "кіборгів" "Рахману":
"Ты про Козака напиши. Он меня просто поразил. 16 января мы уже сбились в углу здания. Тут бежит Итальянец (позывной у него такой), кричит: пацаны, да там же ОДИН человек пост удерживает! Я набрал выстрелов к РПГ-7, побежал туда, на "калитку" (это самый ближний пост к старому терминалу был). Отстрелял с гранатомета, смотрю – а там один мужик сидит. Говорю ему: братан, ты что – сам здесь? А он: сам. "Тебя как зовут?" - "Козак. Володимир Миколайович. 46 років".
Я ему тогда пообещал: если выживем – обязательно его отмечу. Он САМ держал пост. Целый день. Отстреливался.
Я потом смотрю – начали уже со второго этажа постреливать. Говорю ему: пошли, братан, бо сейчас отрежут нас. На войне ведь 10-15 метров – большое расстояние, а 100 – и вовсе невероятная дистанция. А он мне: а як же пост залишити? Потом, правда, собрал магазины, гранаты – и пошкрябали мы к своим... Поэтому если кто и герой – то это Козак Володимир Миколайович, 46 років..."
Володимир Козак народився в селі Мала Антонівка Білоцерківського району на Київщині. Працював столяром на меблевій фабриці та водієм у дорожньому управлінні. На війну пішов добровольцем. Його тіло знайшли під руїнами терміналу, імовірно, загинув під час підлого підриву будівлі терористами.
Між іншим, на той час уже двічі поранений, напередодні смерті відмовився, попри всі наполягання саніструкторів, евакуюватися, віддавши своє місце іншому пораненому.
На жаль, збереглося єдине фото Героя із території ДАП (на фото зліва).
Вічна пам'ять Герою!
http://vk.com/ukr_hero