Українське радіо, Промінь та Культура

Автор admin, Січень 01, 2008, 22:24:54

Попередня тема - Наступна тема

vital-fm

До телевізора глядач більше прикипів, ніж до радіоприймача, цифрове радіо навряд чи витримає конкуренцію, хіба що для гурманів, які знаються в усіх тонкощах якісного звучання, масова частина аудиторії так і залишиться в фм/інтернеті 64 - 128 kb/s.
Це приблизно, як УР усіма силами намагається вберегти СХ та проводи.
  •  

RomHol

Мені здається, що якщо крім суспільного радіо, в DAB+ зайде хоча б декілька комерційних та комунальних мовників, то потім їх кількість збільшиться, і тоді можна очікувати на успіх цифрового радіомовлення в Україні. Альтернативи середньохвильовому мовленню на даний момент не бачу, особливо для іномовлення російською та для внутрішнього мовлення на півдні і сході України. Можливо, треба запустити якесь мовлення і у стандарті DRM (можливо, годину мовлення англійською на середніх або коротких хвилях). А проводове радіо також важливе хоча б до дох пір, поки почнеться масове ефірне мовлення місцевих громад та на їх передавачі буде заведено сигнали оповіщення населення.
  •  

admin

Єдине сподівання на HD Radio FM. DAB+ це усе з нуля.
  •  

vital-fm

Не знаю як інші, особисто я приймач свій купував добрих кілька років тому, і купувати інший бажання немає за наявності інтернету/тв.
Щодо Владової зради з розвалом повноцінної мережі обласних мовників:
1. Згадай, скільки з них мовило цілодобово, а скільки йшли "спати" з 22-ої до 6-ої?
2. Пригадай події що були не так давно, коли обласні мовили за графіком по кілька годин.
3. А скільки залишилося на данний момент повноцінних, що ти тільки тепер помітив і зауважив, що пишаються цим?
П.С. Вже десь більше тижня спостерігаю нестабільну роботу 71,75, видно там щось з передавачем, він в роботі, але більше часу присутня лише несуча з фоном, іноді можна потрапити і на ефір "Променя", вчора наприклад на перерву пішов як має бути, але не повернувся дотепер. Краще б під нього 71,03 відали, була б перша вдала співпраця, а так...
П.С2. УКХ щось не спішать реанімовувати і запускати.
  •  

krasaffcheg

Забудьте ви поки про цифрове радіо. Це в принципі не для України поки.

Тезово:
1. Цифрове радіо за звучанням частіше за все програє FM. Не сильно, лише на музичних станціях, але всеж-таки.
2. У цифри є лише одна значна перевага - це більша кількість станцій. Тому це й не для України. Наш рекламний ринок настільки малий, що йому й FM-у вистачить.
3. Економія радіочастотного ресурсу, в принципі, є, але вона не настільки велика, як за переходу на цифрове ТБ. Та й телевізійні частоти держава потім продасть зв'зківцям, а FM-діапазон кому ще може бути цікавим?
4. Розповсюдження станції у цифрі дешевше, ніж у FM. Це так, але для комерційних станцій цей "плюс" не грає ролі, тому що основна частина аудиторії - в FM. А одночасно розповсюджувати FM та цифру (при тому, що у цифрі майже нікого) - нащо?

Якщо по темі, то НСТУ слід дочекатися вимкнення аналогового телебачення. Тоді вивільниться повністю частина діапазону, зайнята 4-м та 5-м частотними каналами. І в деяких містах вдасться покращити присутність у FM-і.

Що стосується стандартів цифрового радіо, то HD-Radio - це теж не вихід. Стандарт пропрієтарний, треба платити роялті розробнику.
  •  

admin

Цитата: krasaffcheg від Березень 31, 2017, 17:04:06
Що стосується стандартів цифрового радіо, то HD-Radio - це теж не вихід. Стандарт пропрієтарний, треба платити роялті розробнику.
Поки Україна його впровадить....ішак сдохне
  •  

DVB

Что там говорить о цифровом радио. Они не могут элементарную вещь сделать. Запустить три канала радо в цифровую сеть Зеонбуда. По расходам, это копейки, в сравнении с  вещанием на нижнем УКВ диапазоне. И уверен, что по телевизору больше бы людей слушало радио, чем на нижнем УКВ. А если запускать эти три канала в 5-й мультиплекс, вместе с ОДТРК, то решается и проблема с покрытием областных филий.
  •  

admin

•  

RomHol

Цитата: DVB від Березень 31, 2017, 18:22:57
И уверен, что по телевизору больше бы людей слушало радио, чем на нижнем УКВ.
Це добра пропозиція щодо радіо в мультиплексі цифрового телебачення. Мабуть, там не все так просто. Наприклад, Харківське обласне телебачення, судячи з програми на сайті та on-line трансляції, днями зменшило обсяг мовлення до 12 годин на добу (тобто на 2 години зранку) лише у цифровому форматі. У аналоговому форматі обсяг мовлення не змінився.
Скажіть, будь ласка, чи є такі телевізори, де можна повністю вимкнути монітор або кінескоп, і залишити лише звук? Ще я щодо економії споживання електроенергії, бо якщо слухати весь день радіо по телебаченню, то це буде в копієчку, і ресурси телевізора можуть зменшитися.
І ще цікаво, чи є якийсь варіант слухання радіо з цифрового мультиплексу телебачення DVB-T2 (якщо воно там з'явиться) у випадку, якщо слухач знаходиться десь у дорозі, наприклад, на прогулянці? Наприклад, чи існують такі моделі телефонів або тощо?
  •  

DVB

Ну, к Т2 тюнеру, можно подключить активную акустику и слушать. Во вторых, если уж кто-то хочет слушать круглосуточно, тогда можно слушать на средних волнах, если нет на ФМ. А слушать по телевизору, это для тех, кто слушает не круглосуточно, а периодически. Например. Послушать новости или заседание ВР. Или любимые радиопрограммы на Промине или Радио Культура. Или послушать радио, пока по ТВ идёт реклама.
Можно сделать даже по другому. Например на второй аудио дорожке УТ-1, пустить УР-1, а на Телканале Культура, УР-3. Тогда можно и радио слушать и канал смотреть.)
В большенстве стран, в в мультиплексах есть как минимум, госудаоственные, общественные радиостанции.
К тому же, не думаю, что Зеонбуд, потребует за три радиоканала, такую же сумму как за три телеканала.
  •  

vital-fm

+ докупи і в аналогову "Волю" можна було б, там всерівно з березня вже 4 матраци "продаються".
  •  

RomHol

1 квітня сигнали точного часу повернулися до ефіру трьох каналів Українського радіо майже після місячної відсутності. Це Перший канал Українського радіо, радіо «Промінь» та радіо «Культура». Причому на Першому каналі на 5 і 6 сигнал накладається записане голосове оголошення часу у годинах, на «Промені» і «Культурі» такого немає – вони звучать у «чистому вигляді». Висловлю власне припущення, що таку накладку зроблено для того, щоб «розмити» чітке розуміння початку години слухачем, тобто відвернути його увагу від того, що може бути часова затримка від видачі сигналу зі студії до розповсюдження його з конкретного передавача. Все вищевикладене – мої власні спостереження. Для мене це вельми приємна новина: все-таки сигнали точного часу – це вже традиція Українського радіо.
  •  

Vova.UA

Цитата: RomHol від Березень 31, 2017, 20:07:10
Скажіть, будь ласка, чи є такі телевізори, де можна повністю вимкнути монітор або кінескоп, і залишити лише звук? Ще я щодо економії споживання електроенергії, бо якщо слухати весь день радіо по телебаченню, то це буде в копієчку, і ресурси телевізора можуть зменшитися.
У мене Самсунг 4 серії, через кнопку tools є така можливість
AH.FM - Leading Trance Radio 
#1 FOR TRANCE - COMMERCIAL FREE 24/7
  •  

Y.A.

•  

Polyvko V.

Цитата: Vova.UA від Квітень 01, 2017, 11:02:57
У мене Самсунг 4 серії, через кнопку tools є така можливість
Тільки при перегляді телебачення, а слухаючи інтернет-радіо функція недоступна.
  •