Ситуація з заходами до дня Хрещення Русі.
Ух, як накинулись на НСТУ 28 липня за те, що ходу не показали по Першому, а показали по Культурі. Ледь не першою про це написала Діана Дуцик, яка після відходу з "сіамських близнюків" почала різати правду-матку. Хоча в програмі, яку можна було прочитати переважно з 20 липня, було вказано, що на Першому ходи не транслюватимуть, ходу цю можна було почути й по радіо, і побачити на 1+1, СТБ, навіть Еспресо і 112-му.
Виходить, що тодішні критикани або не читають програми передач, або тут щось взагалі не те.
Згодом політолог Олександр Палій в Фейсі закликав підписуватись під його зверненням до Наглядової Ради НСТУ розглянути питання висловлення недовіри СЗК і оглосити новий конкурс за ось такі грішки.
https://stv.detector.media/kontent/resonans/u_feysbuku_zbirayut_pidpisi_za_zvilnennya_alasanii_cherez_translyatsiyu_khodi_do_dnya_khreschennya_rusi/Тоді я згадав, що в кінці 2009-2010 рр. ледь не весь шоу-біз обурювався тим, що НТКУ відібрало представника на Євробачення без конкурсу. Тоді одну з основних ролей у скандалі відігравав Новий канал (помітно це було в програмі Шоуманія). Пройшли вибори, Ілащук як колишній радник Ющенка, був би все одно звільнений з посади президента компанії, бо не влаштовував ні Яника, ні Юльку.
6 березня відбирали пісню для конкурсанта. А 20 березня, вже після зміни керівництва УТ-1, був проведений новий відібір на Євробачення разом із СавікШустерСтудією і Новим каналом (хто б сумнівався). І звичайно ж, на відборі було багато фабрикантів.
От тільки переможниці відбору довелося після перемоги ще й екстрено пісню змінювати через плагіат.
А Новий канал, який по аудиторії 18-54 став першим у 2009 р., від власної самовпевненості почав стрімко втрачати рейтинги.
Тож на мою думку, скандал з відбором на Євробачення був створений штучно, щоб під його шумок змінити керівництво НТКУ.
Однією з таких спроб зондування грунту під керівництвом НСТУ я вважаю і скандал з не/трансляцією Хресної Ходи.
Тим більше, якщо згадати, що в 2014 р. Палія в студії Громадського ледь не змусили зізнатися, що він консультував на ту мить ще кандидата в президенти Порошенко.
За іронією, тоді Громадське транслювалося на Першому, і по радіо, чистячи рибу в квітні 2014 р., я ту розмову почув (дивіться відео з 14:30, або з 18:40):
Spoiler