Радіолюбителі (радіоаматори, радіопірати)

Автор Radiostyle, Вересень 16, 2011, 19:23:51

Попередня тема - Наступна тема

Don_Andrey

Crossovok, особо и не надеялся, тут рельеф съест все мощности. Вчера прокатился на машине - на два километра дальше стало, в селе где не было сигнала вообще начало что-то пробиваться, только толку от того не много.
Объективная реальность - это иллюзия, вызванная отсутствием алкоголя в крови.
  •  

Alexs85

Сегодня обнаружил пиратскую Fm станцию на частоте 87.5 МГц.
https://soundcloud.com/alexs85-1/pirate-station-875-mhz
Сигнал непоганий.
  •  

DVB

•  

UR7QBM

теж сьогодні чув саморобний передавач, скоріш за все на 1 транзисторі, на частотах 88,7 - 89,2 (частота плаває). Модуляція дуже погана, на АМ схожа.  в ефірі сучасна музика, більш нічого. Випадково почув на діполь і автомагнітолу. На кіпо не знайшов.
  •  

Don_Andrey

Мда. Дернул черт померять питающее напряжение, а оно, вуаля, 10,6В (в то время как я свято уверен что там 13,6 и хоть убей не помню когда и главное зачем я его понизил). Накручиваю назад до 13,6 - БП вырубается через минут десять, горячий хоть пироги пеки (он трёхамперник). Выставил на 12,6 - работает стабильно, хоть и греется, надо что-то сильнее думать. Разница по приему обнаружилась сразу - через лес где сигнала не было вообще, появился хоть и в моно.
  •  

UR7QBM

комп'ютерний блок бери. Включається замиканням зеленого провода на чорний. Без переробок должно хватить. Дивись на етікєткі. А перероблений 330вт давав 18а при 12.4в, просадки зовсім не було.
  •  

Don_Andrey

Тоже думаю о комп БП (тем более что он есть). Надо порыться по интернету там вроде как фильтры по выходу ставить надо и придумать регулировку вольтажа (12-15В).
  •  

igor0x2dcom0x2dua

Прочитав колись в одній з тем думку, що PLC (power line communication) обладнання створює сильні завади для коротких хвиль. Вирішив перевірити. Маю пару TP-Link TL-WPA2220 i TL-PA2010, які забезпечують передачу Ethernet через мережу електроживлення. По специфікації робочий діапазон 2-30МГц, модуляція OFDM, відстань між пристроями по електромережі - до 300м. Налаштував свій Degen на розмову радіолюбителів в околі 3.6МГц, запустив комунікацію і нічого особливого не почув - тільки завади від імпульсних БЖ. Тоді вирішив ускладнити тест. Маю антену, яка виведена надвір восьмижильним броньованим, по якому також подається 220В для господарських потреб. Антена підключена на Q вхід USB приймача RTL-SDR. Дроти, по яких йде ВЧ не екрановані від дротів 220В, по яких піде комунікація, тобто всі можливі завади в приймача на вході. Поставив надворі ноутбук і підключив його до TL-PA2010.
Результат такий:
Для комунікації використовуються 2 діапазони - 2-3.5 МГц і 4-5.5МГц. В сторону 2МГц видно підйом енергії спектру, мабуть це потрібно для компенсацї втрат через ємності на входах деяких побутових БЖ. Радіостанції, що працюють поза межами цих діапазонів йшли без яких-небудь додаткових завад. Рсійську радіостанцію що балакає на 3.4??МГц заглушило.
Самі PLC пристрої працюють на канальному рівні. Якщо передачі по Ethernet нема то нема і сигналів в етер (силову мережу).
Мій висновок: такі девайси не створять проблем з електромагнітною сумісністю, якщо в проводці нема великих петель, а їх вклад в загальні завади мережі малий порівняно з імпульсними БЖ.
  •  

дрон

Український солдат створив власне радіо для Мар'їнки Її частота 93,1 FM покриває 75% території населеного пункту.

Про це повідомила Донецька регіональна дирекція Національної телекомпанії України, пише «Є!». Ця радіостанція була створена завдяки зусиллям Олександра Безсонова.
Солдат 14-ї окремої механізованої бригади має освіту акусто-електронщика. Завдяки їй після мобілізації його було призначено радіотелефоністом.
За словами військовослужбовця, його давньою мрією було створення власної радіостанції. Олександр Безсонов в ефірі свого радіо ставить танцювальну музику 90-х.
Серед виконавців є й українці, оскільки воїн хоче донести до мешканців український колорит.

Джерело: http://www.ednist.info/news/38408

«Людям зараз дуже треба позитив в житті, а репертуар моєї радіостанції якнайкраще продукує позитивні емоції: електронна запальна танцювальна музика 90-х років несе в собі саме таку енергетику. В ефір виходить не лише зарубіжна музика, а й творчість українських виконавців. Я дуже хочу донести до людей, які живуть в цій частині України, український колорит, притаманні українцям людяність, доброту, гостинність, відкритість та щирість» — розповів Олександр.

Прес-офіцер 14 ОМБр лейтенант Надія Замрига додає, що устаткування радіостанції доволі просте:

«Передавач китайського виробництва, який чоловік придбав кілька років тому за півтори тисячі гривень, потужністю до 10 Вт, саморобна антена, зроблена зі шматка мідної труби й антенного дроту та ноутбук. Почути можна на частоті 93,1 FM. Для виходу в ефір радій ник вибрав вільну частоту, яка б не заважала іншим користувачам радіочастот».

http://hromadskeradio.org/2016/03/13/boyec-zsu-oleksandr-bezsonov-stvoryv-u-maryanci-vlasnu-fm-radiostanciyu
  •  

Ігор

Раніше чув від колеги, що є така програма, в яку можна додати схему і вона розраховує параметри радіодеталей. Може хтось знає, що це за програма?
  •  

igor0x2dcom0x2dua

Micro-Cap має можливість перебору номіналів і будувати графіки різних залежностей, але тобі то хіба для підбору одного компонента згодиться.
  •  

Ігор

Транзистори то я знаю, мені конденсатори і резистори підібрати.

Надіслано від мого GT-S7262, використовуючи Tapatalk

•  

dxman

Питання наступне. Навколо багатоповерхівки, на яку мінімальну висоту потрібно піднімати Ягі для FM. Зараз тестую на висоті  15 мнтрів. Пробував вище багатоповерхівок, і різниці особливо не помітив. Цікаво а на АМ наскільки висоти грають роль у порівнянні з FM (правда порівняння не зовсім однотипне, бо і розповсюдження і модуляції ітд різні)
До речі замість ноута використовую тюнер 2c міні, закинув m3u плейліст з радіостанціями .
  •  

Ігор

Граєшся в АМ?

Надіслано від мого GT-S7262, використовуючи Tapatalk

•  

dxman

В FM. Останнім часом дуже рідко , просто малий радіус. Інше діло на дачі.... Там відкрита місцевість(правда в низовині)
P. S Як часто зараз моніторять піратів і як сильно наказую (на перший раз).
Раніше (років три чотири-п'ять тому) дуже рідко їздили
  •