Українське радіо, Промінь та Культура

Автор admin, Січень 01, 2008, 22:24:54

Попередня тема - Наступна тема

pavlo_r

У мене в квартирі СХ повністю мертве. Та й хоч вбийте, але я не розумію задоволення слухати музику на середніх хвилях. Це ж якесь знущання над вухами.
  •  

fmdxua

В пользу НРКУ. 
Раньше, когда не было копьютеров, интернета, mp3- плееров и прочего, FM станции конечно были интересными с точки зрения содержания, можно было послушать музыкальные новинки. Мне особенно нравилась Dovira Niko FM. 
Сейчас можно закачать любую музыку на плеер и хоть неделю слушать.  FM станции мне интересны только в плане DX-приема, за редким исключением. Ну нечего там слушать. "Радио Эра" имеет много хороших передач, но в общем значительно проигрывает НРКУ по содержанию.

Чего не скажешь об НРКУ, где и новости и программы о текущих событиях Украины (приходят гости в студию, тот же Мустафа Джемилев весной был в гостях, Рефат Чубаров совсем недавно,  с интересом слушал , а на многих ФМ они были ?), культурные, исторические, музыкальные передачи. Есть такое, что и в интернете днем с огнем не найдешь. А "Мить історії" с Юрием Шаповалом - отличная передача.
Практически нет рекламы (по сравнению с другими станциями тут ее не замечаешь), изредка "Живокіст" прорекламируют, а так познавательные передачи.

Влад, а ты давно слушал УР-1, "Промінь", хотя бы он-лайн, почему так негативно к ним относишся?

Еще интересно послушать региональные включения на УР-1, но такое мало кому доступно, зато содержательно. Послушать чем живет определенный регион Украины.
Все мои  публикации,  в которых Россия изображается негативно,  никаким образом не относятся к тем хорошим, умным, добрым людям, которых  много в данной стране.  Любые подобные сообщения  о тех, кто поддерживает или является участником российской агрессии по отношению к моей родной стране - Украине
  •  

fmdxua

Цитата: pavlo_r від Листопад 03, 2014, 10:54:38
У мене в квартирі СХ повністю мертве. Та й хоч вбийте, але я не розумію задоволення слухати музику на середніх хвилях. Це ж якесь знущання над вухами.
Можливо Ви нормально СВ не слухали, на людський приймач? Як по мені, УР-1 на СВ звучить, не гірше, ніж на FM. Зауважень по якості до 549 кГц і 837 кГц не маю. Слухаю на Degen 1103. На кухні в квартирі добре чути обидві станції, тільки перемикаю з DX на Local, так завад менше.

Відносно Deutschlandfunk а 549 кГц... Увечері іноді короткочасно спостерігаються фединги станції з Луча, а так ніхто не заважає.
А взагалі неодноразово помічав, що ввечері, коли темніє, на Лучі зменшують потужність...
Все мои  публикации,  в которых Россия изображается негативно,  никаким образом не относятся к тем хорошим, умным, добрым людям, которых  много в данной стране.  Любые подобные сообщения  о тех, кто поддерживает или является участником российской агрессии по отношению к моей родной стране - Украине
  •  

admin

Цитата: Александр від Листопад 03, 2014, 10:14:16
Кривим душой, Владислав?.. А оплата операторам связи за передатчики? А зарплата для журналистов, операторов записи, студий, охране...? за прибавку передатчиков и лицензии НРУ?
по поводу денег на передатчики - менять УКВ на ФМ, те же деньги, а отключив СВ ещё и останется.
завтра в Докучаевске включат обратно ДНР и 3 области получят НРКУ по самые гланды

Цитата: Александр від Листопад 03, 2014, 10:14:16
Что касается налогов, то рекламодатели незаметно дерут их из всех нас, в том числе и молодежи, за рекламу, которой кормятся ФМ-компании, путем повышения цен на услуги, товары, продукты, медпрепараты... Ударили на 549 кГц именно в самом начале событий в Крыму, содержат 837 кГц, а также держат 711 кГц, что ооочень непросто, думаю. Жаль, что большее пока не могут. Это же вам не ФМ-ки, на которые олигархи/коммерсанты с удовольствием подкидывают финансы.
налог это когда из зарплаты вычитают а не когда в себестоимость продукции закладывают маржу, не путайте тёплое с мягким.
круто удари, в Крыму и на Донбассе до сих пор отойти не могут от удара.
Интересно а Радио 24 которое поставило 5 кВт передатчики в Волновахе и  Счастье, на них рекламу несут, или может владельц работает в интересах Украины и не ноет? Оказывается бедная НРКУ ещё и потому бедная что есть коммерсанты которые готовы деньги выкладывать на ФМ, вот если бы этих коммерсантов не было бы то был бы рай на земле и НРКУ было бы всё прекрасно
  •  

admin

Цитата: fmdxua від Листопад 03, 2014, 11:20:07
Можливо Ви нормально СВ не слухали, на людський приймач? Як по мені, УР-1 на СВ звучить, не гірше, ніж на FM. Зауважень по якості до 549 кГц і 837 кГц не маю. Слухаю на Degen 1103. На кухні в квартирі добре чути обидві станції, тільки перемикаю з DX на Local, так завад менше.
а може ти на людський приймач не слухав нормальний стереосигнал FM. Чи ти наважешся казати що якість звуку в СХ краще аніж на ФМ, і це на радіо та тб форумі. Нет предела фантазии.

Цитата: fmdxua від Листопад 03, 2014, 11:08:55
Влад, а ты давно слушал УР-1, "Промінь", хотя бы он-лайн, почему так негативно к ним относишся?
это гавно после событий этого года для меня пустое место
  •  

Александр

Цитата: pavlo_r від Листопад 03, 2014, 10:54:38
Співчуваю щодо мертвого СХ, хоча й не дивуюсь, бо навіщо розбалуваним ФМ-ною якістю вух радіослухачів "знущатись" над ними, трудитись, "ловити рибку в мутній воді ефіру"? Куди простіше включити пальцем ноги музикальний центр на ФМ чи СD і кайфувати, лежачи на дівані.  :music:
А радіослухачі нашого покоління натренували свої вуха і психіку, щоб без особливих нервувань слухати в АМ і відсіювати в голові корисну інформацію від посторонніх шумів, звуків. Звичайно, тоді не було нинішнього електронного смогу, а лише шуми ефіру, які переважно зменшувались апаратурно завдяки хисту радіоаматорів. А музику слухать в шумах краще, ніж мову, яка менш розбірлива ніж музика. До того ж основна музична інформація вкладається в полосу АМ: мелодія, гармонія, ритм... Лише деякі високочастотні звуки, не самі важливі, приглушаються. Дійсно любителю самої музики, а не лише якості її звучання достатньо почути тільки згадку про знайому мелодію чи пісню, як вона починає відтворюватись в його пам"яті. Може дуже високопарно сказав, але саме так.
Доречі, якби ви послухали те, як я звичайно слухаю в своєму приймачі, то мабуть через трохи поміняли б свій погляд на це і сказали б, що це не таке вже й знущання. Я ж чомусь отримую від цього задоволення. Тільки стараюсь слухать те, що мені до вподоби. :wink: Спробуйте всеж-таки послухати на СХ хоча б музику з Румунії. Це неважко. Може тоді й самі зміните своє ставлення до цього. До речі, музика в АМ приймачі звучить значно м"якіше, чем "пісклявий" тембр деяких ФМ станцій.
  •  

admin

Цитата: Александр від Листопад 03, 2014, 11:51:38
Співчуваю щодо мертвого СХ, хоча й не дивуюсь, бо навіщо розбалуваним ФМ-ною якістю вух радіослухачів "знущатись" над ними, трудитись, "ловити рибку в мутній воді ефіру"? Куди простіше включити пальцем ноги музикальний центр на ФМ чи СD і кайфувати, лежачи на дівані.  :music:
А радіослухачі нашого покоління натренували свої вуха і психіку, щоб без особливих нервувань слухати в АМ і відсіювати в голові корисну інформацію від посторонніх шумів, звуків. Звичайно, тоді не було нинішнього електронного смогу, а лише шуми ефіру, які переважно зменшувались апаратурно завдяки хисту радіоаматорів. А музику слухать в шумах краще, ніж мову, яка менш розбірлива ніж музика. До того ж основна музична інформація вкладається в полосу АМ: мелодія, гармонія, ритм... Лише деякі високочастотні звуки, не самі важливі, приглушаються. Дійсно любителю самої музики, а не лише якості її звучання достатньо почути тільки згадку про знайому мелодію чи пісню, як вона починає відтворюватись в його пам"яті. Може дуже високопарно сказав, але саме так.
Доречі, якби ви послухали те, як я звичайно слухаю в своєму приймачі, то мабуть через трохи поміняли б свій погляд на це і сказали б, що це не таке вже й знущання. Я ж чомусь отримую від цього задоволення. Тільки стараюсь слухать те, що мені до вподоби. ;) Спробуйте всеж-таки послухати на СХ хоча б музику з Румунії. Це неважко. Може тоді й самі зміните своє ставлення до цього. До речі, музика в АМ приймачі звучить значно м"якіше, чем "пісклявий" тембр деяких ФМ станцій.
Александр, извините, а у Вас мозги тронулись на СВ вещании?
то есть человек вместо того что бы слушать радио и наслаждатся музыкой, должен вспоминать в памяти как звучала это музыка?.... и искать зарубежные станции для того что бы насладится "незабываемым" СВ эффектом?
напомнить где психбольница?

(пример совка в головах, причём это даже не Донбасс)
  •  

fmdxua

Цитата: admin від Листопад 03, 2014, 11:34:09
Чи ти наважешся казати що якість звуку в СХ краще аніж на ФМ, і це на радіо та тб форумі. Нет предела фантазии.
это ****  после событий этого года для меня пустое место
Влад, ти так нічого і не зрозумів. Будь-кому зрозуміло, що з точки зору аудіофільства FM переважає СВ.  Але  УР-1 слухають не заради стереоефектів, а заради інформації, заради самого змісту програм. Тому,  в даному конкретному випадку, між СВ та FM немає принципової різниці в якості. В Одеській області я слухав  УР-1 на FM, то якість була гіршою, ніж у Таранівці.
Хто ж проти розвитку FM мережі, але СВ не треба нищити. Чи потрібно поламати старе, не побудувавши нове?

Цитата: admin від Листопад 03, 2014, 11:34:09
а може ти на людський приймач не слухав нормальний стереосигнал FM.
Вибач, але ти забув, що я чув пів-України та з багатьох країн Європи FM станції, а Sony XDR-F1HD далеко не самий гірший приймач, і акустика стерео добре відтворює, там де воно є, тому я знаю, яка буває якість звучання. Про якісь цифрові види мовлення з п'ятиканальним звуком мова не йде.
Тому ці твої слова сприймаю як більш емоційні, а не такі, що несуть якийсь зміст.
  •  

admin

Цитата: fmdxua від Листопад 03, 2014, 12:18:51
Влад, ти так нічого і не зрозумів. Будь-кому зрозуміло, що з точки зору аудіофільства FM переважає СВ.  Але  УР-1 слухають не заради стереоефектів, а заради інформації. Тому,  що на СВ, що на FM немає принципової різниці в якості.
Хто ж проти розвитку FM мережі, але СВ не треба нищити. Чи потрібно поламати старе, не побудувавши нове?
ну так на розвиток ФМ мережі немає грошей бо усе йде в СХ та УКХ

Цитата: fmdxua від Листопад 03, 2014, 12:18:51
Вибач, але ти забув, що я чув пів-України та з багатьох країн Європи FM станції, а Sony XDR-F1HD далеко не самий гірший приймач, і акустика стерео добре відтворює, там де воно є, тому я знаю, яка буває якість звучання. Про якісь цифрові види мовлення з п'ятиканальним звуком мова не йде.
Тому ці твої слова сприймаю як більш емоційні, а не такі, що несуть якийсь зміст.
І багато радіостанцій ти чув у стерео на СХ? і багато ти радіостанцій з якісним звуком чув біля передавачів (а не за ххх км)?
  •  

Yuriy

Fmdxua и Александр, почему Вы так защищаете СВ? Неужели практика с захватом СВ радиоцентра в Докучаевске Вас ничему не научила? Зачем ретранслировать передачи на старых передатчиках, которые сжирают столько эл.энергии? Если бы на каждом радиоцентре были солнечные батареи и ветряки, который установил меценат-фанат НРКУ и СВ , то другое дело.  150 кВт в Тарановке-это 30 мощных передатчиков по 5 кВт.
  •  

fmdxua

Цитата: admin від Листопад 03, 2014, 12:31:45
І багато радіостанцій ти чув у стерео на СХ? і багато ти радіостанцій з якісним звуком чув біля передавачів (а не за ххх км)?
Я ж написав, що для УР-1 стерео не обов'язкове, тому при чому тут запит про стерео на СВ?    А відносно прослуховування за ххх км на FM, ти що думаєш, що якість звуку кудись дівається на відстані??. Якщо рівню сигналу достатньо, щоб працювало стерео, та не було чути ефірних шумів ти і не відрізниш на слух чи ця станція поруч, чи за ххх км.

От скажи, наприклад тут дуже потрібне стереозвучання? З таким же успіхом можна слухати на СВ :

[Tropo] 95.3 MHz - BNR Hristo Botev - Nesebăr/Slănčev brig - Bulgaria - (922 km) RDS

А тут, зрозуміло, без стерео не обійтись:

[Es] 89.5 MHz - Music FM - Budapest - Széchenyi-hegy - Hungary - (1166 km) - RDS
  •  

fmdxua

Цитата: Yuriy від Листопад 03, 2014, 12:45:13
Fmdxua и Александр, почему Вы так защищаете СВ? Неужели практика с захватом СВ радиоцентра в Докучаевске Вас ничему не научила? Зачем ретранслировать передачи на старых передатчиках, которые сжирают столько эл.энергии? Если бы на каждом радиоцентре были солнечные батареи и ветряки, который установил меценат-фанат НРКУ и СВ , то другое дело.  150 кВт в Тарановке-это 30 мощных передатчиков по 5 кВт.
Нехай побудують ці 30 потужних передавачів, а тоді вимикають Таранівку. Чи може, поки їх будуть будувати, люди нехай сидять без радіо. Я за модернізацію, за сучасне обладнання, тільки не треба говорити, що проблема в тому, що всі гроші йдуть на оплату електроенергії СХ та УКХ-передавачів.    Як Румунія може увесь СХ-діапазон своїми станціями заполонити + на FM у них добре покриття всіх державних програм?
  •  

admin

Цитата: fmdxua від Листопад 03, 2014, 12:45:43
Я ж написав, що для УР-1 стерео не обов'язкове, тому при чому тут запит про стерео на СВ?    А відносно прослуховування за ххх км на FM, ти що думаєш, що якість звуку кудись дівається на відстані??. Якщо рівню сигналу достатньо, щоб працювало стерео, та не було чути ефірних шумів ти і не відрізниш на слух чи ця станція поруч, чи за ххх км.

От скажи, наприклад тут дуже потрібне стереозвучання? З таким же успіхом можна слухати на СВ :

[Tropo] 95.3 MHz - BNR Hristo Botev - Nesebăr/Slănčev brig - Bulgaria - (922 km) RDS

А тут, зрозуміло, без стерео не обійтись:

[Es] 89.5 MHz - Music FM - Budapest - Széchenyi-hegy - Hungary - (1166 km) - RDS

за звичай при тропо, більшість сигналів далека від ідеалу, навіть той приклав де ти навів
чи гарне стерео на наступній музичній передачі на болгарській радіо культурі при 46 dBf,  не було б приємно чути ?

а с чого ти вирішив що УР-1 не потрібно стерео?
навіть зараз, йде оповідь з музикальним супроводом, чому не має бути стерео?
чи на СВ лише футбол з засіданнями ВР?

http://schedule.nrcu.gov.ua/grid/channel/period/item-listen-popup.html?periodItemID=647633
чому оце не має бути доступним громадянам України у якісному стерео?
http://nrcu.gov.ua/ua/11
а оце?
http://schedule.nrcu.gov.ua/grid/channel/period/item-listen-popup.html?periodItemID=647706
або оце?
і так далі
  •  

admin

Цитата: fmdxua від Листопад 03, 2014, 12:52:18
Нехай побудують ці 30 потужних передавачів, а тоді вимикають Таранівку. Чи може, поки їх будуть будувати, люди нехай сидять без радіо. Я за модернізацію, за сучасне обладнання, тільки не треба говорити, що проблема в тому, що всі гроші йдуть на оплату електроенергії СХ та УКХ-передавачів.    Як Румунія може увесь СХ-діапазон своїми станціями заполонити + на FM у них добре покриття всіх державних програм?
ну так гроші "освоїли" на СХ мовленні
а як Італія у горах має державне ФМ покриття усіх державних радіостанцій, а на СХ лише бовтаются залишки RaiRadio1. вже не бовтаються. (RaiRadio2 та 3 вимкнули у 2002 році)
цифрове
http://www.raiway.rai.it/index.php?lang=IT&cat=316
аналогове
http://www.raiway.rai.it/index.php?lang=IT&cat=317&provincia=TN&regione=Trentino&provnome=Trento&locid=22205&type=radio
  •  

fmdxua

Цитата: admin від Листопад 03, 2014, 12:56:36
http://schedule.nrcu.gov.ua/grid/channel/period/item-listen-popup.html?periodItemID=647633
чому оце не має бути доступним громадянам України у якісному стерео?
http://nrcu.gov.ua/ua/11
а оце?
http://schedule.nrcu.gov.ua/grid/channel/period/item-listen-popup.html?periodItemID=647706
або оце?
і так далі
Ти сам продемонстрував, що воно доступне тим, у кого є нормальний інтернет. Так само можна слухати зі супутника.
І окрема подяка розробникам сайту НРКУ за те, що вони викладають архів свох передач.

Я хіба казав, що потрібно перевести в моно, щоб мовлення було тільки на СХ.  А я за те, що на СХ можна також чудово слухати програми НРКУ, в тому числі і музичні. І поки не буде хорошої  FM мережі відмовлятись Україні від СХ ще дуже рано.
  •