Українське радіо, Промінь та Культура

Автор admin, Січень 01, 2008, 22:24:54

Попередня тема - Наступна тема

pavlo_r

Ну так власне портативність зараз чудово забезпечується мобільними телефонами, де нема СХ. А щодо городу, я розумію, що це подано швидше як приклад місця, але як хлопець в значній мірі сільський, я слабо уявляю процес збирання картоплі з радіоприймачем. Якось не доводилося такого бачити. Якщо ж порпатися не на полі, а на грядці під хатою - то можна просто виставити колонку у вікно і слухати. Але й тоді спосіб прийому сигналу має другорядне значення, можна навіть з інтернету звук брати. Єдине заняття в сільському господарстві, де приймач може бути дуже доречним - це на пасовиську біля корів. Така робота не потребує надмірної концентрації уваги, час тягнеться довго і нудно, тож можна і радіоприймач покрутити. Не буду заперечувати, що в процесі випасання корів, пастух може й на середні хвилі залізти, але це швидше випадково ніж спеціально. Але годі моделювати поведінку простого сільського трудяги. Спілкування в цій темі вже перетворилося на більше на відстоювання власних вподобань і пошуку аргументів на їх користь. Звичайно, для максимального охоплення населення потрібно працювати в чому тільки є можливість. І по проводовій мережі, і в СХ, УКХ та FM. Для більшого ефекту можна ще на коротких хвилях кілька мегават увімкнути. Про те, якщо мова йде про вибір найдоцільнішого способу розповсюдження програм - це, вибачте, тільки FM, яке виграє саме завдяки поширеності приймачів, що працюють в цьому діапазоні. ДХ/СХ/КХ сьогодні майже ніхто не слухає. Щось схоже і з УКХ, на заміну якому ефективніше було б загнати всі три програми НРКУ в мережу Зеонбуду. По покриттю сильно не програють, а потенційна аудиторія збільшиться в рази.
  •  

Yuriy

Даже в США отказываются от СВ и ищут частоты в ФМ. Яркий пример Rhode Island Public Radio, чьи программы зависят только от слушателей. И даже там, где так развит СВ, люди больше предпочитают слушать ФМ. Так что Украине тем более нужно развивать ФМ, а не СВ, который, как показала практика с Докучаевском, очень угрожающая нац. безопасности самой Украины.
ЦитатаQ. Why did Rhode Island Public Radio move to 88.1 FM?

A. 88.1 FM covers a larger broadcast area and it is on the lower end of the FM dial, where listeners expect to find Public Radio. 80% of Rhode Islanders never listen to AM radio. Rhode Island Public Radio will only be financially sustainable if we are completely on the FM band.
http://ripr.org/signal-map
  •  

2692775

Цитата: Александр від Листопад 03, 2014, 10:14:16
О пользе слушать УР1 на СВ. В 8.10-8.30, когда на УКВ и по проводам передают местные новости, на СВ в будни передают программу про наших и зарубежных исполнителей попмузыки "Все є музика". То же самое и в 15.40-16.00, также есть и другие такие отличия от УКВ/проводов. Только на СВ можно послушать и в интернете
Цілком з Вами згоден. Мені також доводиться декілька разів на день вмикати СВ, тому що в цей час ефір УКВ загаджує місцева нецікава радіостанція
  •  

admin

оооо, а якщо на СХ увімкнуть місцеву радіостанцію, то що потрібно вішатися?
якісь ви страні люди, то місцеве радіомовлення потрібно то не потрібно....в ФМ УР-1 у більшості випадків 24 год.добу
  •  

2692775

Цитата: admin від Листопад 04, 2014, 13:54:56
оооо, а якщо на СХ увімкнуть місцеву радіостанцію, то що потрібно вішатися?
якісь ви страні люди, то місцеве радіомовлення потрібно то не потрібно....в ФМ УР-1 у більшості випадків 24 год.добу
Якраз саме в моєму випадку в FM УР1 можна почути лише після 13:00, а на УКВ місцеве радіомовлення в певний час засмічує УР1, тому змушений слухати УР1 на СВ
  •  

2692775

Я немаю нічого поганого проти місцевого мовлення, хай собі мовлять, але мені набагато цікавіше слухати УР1.
  •  

admin

Тоді потрібно зрозуміти, що ніщо не заважає перкоформити СХ замість УР-1 на УР-1+ОДТРК. Докучаівськ та Верховина це УР-1 + ОДТРК. Буде бажання та гроші у ХОДТРК буде і у Таранівці Ур-1+ОДТРК.
Тобто потрібно розрізняти момент коли це перевага мовлення стандарту СХ, а коли це цяцькі ліцензування.
У БЦ чи Ізюмі УР-1 мовить більше годин на добу у ФМ, аніж СХ.
  •  

Александр

ЦитатаНа городі і стереоефекти FM діапазону не відтвориш. Портативних СХ приймачів повно.
Ви праві. Не зважаючи на деякі несерьозні коментарі на цю тему (не хочу вже сперечатись), спробую пояснити для розуміючих та зацікавлених в цій справі. На городі на портативний приймач і в моно можна не почути, не те що стерео, якщо город десь за 50 км від міста. По-перше, коли приймач в кармані чи в якомусь поясному гаманці і ти працюєш, майже неможливо користуватися телескопічною антеною- можна зламати, тому я використовую замість неї м"який провод. По-друге, ФМ потребує стабільної позиції при такому прийомі. Крок в сторону - і сигнал може пропасти - відомий ефект пошагового сигналу на ФМ. Тоді шум з приймача дійсно б"є по вушах, якщо не має шумопонижувача. Це великий недолік майже всіх простих ФМ приймачів.
А СХ на сотні км по кругу від передавача приймається приблизно однаково, більш стабільно. Лише незначий недолік - магнітна (феритова) антена має діаграму вісімки, і в двух позиціях (азімутах) сигнал може зменшитись чи зовсім пропасти. Побутових шумів, як в городі, звичайно немає, тому СХ приймається без особливих проблем. Все залежить від чутливості приймача. Я використовую Деген 1103. З ним майже добре слухаю УР1 на 549 кГц, а трохи з шумами Вести ФМ на 1413 або зараз вже і на 1215. Це в денний час.
А на КХ я на той м"який провідок слухаю без проблем, наприклад, Р.Свободу.
На закінчення зазначу, що УКХ/ФМ слухаю переважно в стаціонарному положені, а також в місті і на карманий приймач, наприклад AKAI APW-10, який вседіапазоний, чутливий, PLL, DSP, з м"яким шумопонижувачем. Загалом слухаю інформаційні програми, але і деякі музичні станції, наприклад, Радіо Релакс, Радіо Рокс... На жаль, як зазначив fmdxua, репертуар ФМ станцій не той, що подобається всім. Я люблю Oldies, Jazz, Classic... а шансон, сучасна російська і закордонна попса, дебільний трьоп і реклама - це не моє. Слухаю деякі станції на СХ чи КХ, якщо прохід є, а то і в інтернеті слухаю, підключаючи компа до нормального електроакустичного комплексу.
  •  

admin

так потрібно нормальний ФМ робити а не жлобський.
загати 150 кВт, або 500 у ФМ  (образно) і не буде проблем з кроками

на мою Нокію 630 ніякий СХ не йде. все, приплили, а от Вести ФМ идуть, за 15 км від Харкова.
ну і? хто виграв на сотні км. і нащо мені покупати Деген1111111 якщо у мене і так є радіо?

а по друге, нафіга розмовляти про те що є у СХ/ФМ? яка різниця?
дебільний підхід - я люблю СХ бо там немає інших радіостанцій з попсою, тебе що хтось, заставляє слухати попсу в ФМ? чи від того що УР-1 буде у ФМ замість у СХ, ошаншониться?

який дитячий садок а не розмова, мені подобається бо звучання мягке, мені подобається бо попси/шансону немає....
  •  

pavlo_r

Цитата: Александр від Листопад 04, 2014, 20:27:40
По-перше, коли приймач в кармані чи в якомусь поясному гаманці і ти працюєш, майже неможливо користуватися телескопічною антеною- можна зламати, тому я використовую замість неї м"який провод.
Побутових шумів, як в городі, звичайно немає, тому СХ приймається без особливих проблем. Все залежить від чутливості приймача. Я використовую Деген 1103. З ним майже добре слухаю УР1 на 549 кГц, а трохи з шумами Вести ФМ на 1413 або зараз вже і на 1215. Це в денний час.
А на КХ я на той м"який провідок слухаю без проблем, наприклад, Р.Свободу.
Мда... Ще радіолу лампову на пояс почепіть.
  •  

admin

и головно що 50-5 евро за приймач це прям стандарт сільскої місцевості, і кожен сілянин має мати обов'язково одного у хаті (добре хоч не на горищі)
  •  

pavlo_r

А чого все власне в цій темі так зачепилось на селянах котрі працюють в городі? Город ну прям ідеальне місце щоб радіо слухати.
  •  

R31

В идеале нужно везде, где эфиры не отличаются, сделать синхросеть с хорошим покрытием на 87,5-108 МГц, а затем свернуть вещание на СВ и нижнем УКВ. Особенно актуально для станций НРКУ. УР1 можно запустить на одной частоте в одном регионе (из-за местных вставок), а УР2 и УР3 вещать вообще на одной частоте по всей Украине.

С другой стороны, для международного вещания использовать АМ-диапазоны. Также можно транслировать программы несколько часов в день на частоте одной из станций в ФМ.
  •  

ass1995

На одной частоте в одном регионе или по всей стране - это что-то на гране фантастики. Накладки будут в зоне уверенного приёма между двумя передатчиками. Правильнее будет запустить "УР-1", "УР-2" и "УР-3" на одной и той же частоте во всех областных центрах, а внутри области уже размещать, как получится. Хотя, и с областными центрами это тоже не всегда можно сделать. Например,не получится это для Николаев-Херсон и Запорожье-Днепропетровск.
  •  

Radioneon

Цитата: pavlo_r від Листопад 04, 2014, 20:56:47
А чого все власне в цій темі так зачепилось на селянах котрі працюють в городі? Город ну прям ідеальне місце щоб радіо слухати.
Може не зовсім по темі, але ... Щодо досліджень прослуховування радіо у сільській місцевості.
По моїм спостереженням, основна частина селян ,звісно, не слухає радіо на городі, там їм певне,  не до радіо)) Але, я , наприклад, іноді слухаю  УР-1 з телефону, коли пораюсь на городі своєї фазенди у селі, шкода, що довго не послухаєш, бо якість трансляції потребує дуже міцних нервів слухача , щоб витримати ту какафонію в ефірі тривалий час.
Але разом із тим помітив, що багато сільських людей влітку використовують дешеві китайські радіоприймачі як рідіоточки надворі  (хвиля УР-1, рідше Ретро Фм,  ківаловський маяк та Вєсті на СХ )  , коли пораються біля хати. Вмикають, коли прокидаються і вимикають , коли заходять до хати , як правило вже після заходу сонця. Взимку радіо працює в такому ж режимі, але вже у хаті - на кухні чи у спальні.

Ви праві. Не зважаючи на деякі несерьозні коментарі на цю тему (не хочу вже сперечатись), спробую пояснити для розуміючих та зацікавлених в цій справі. На городі на портативний приймач і в моно можна не почути, не те що стерео, якщо город десь за 50 км від міста. По-перше, коли приймач в кармані чи в якомусь поясному гаманці і ти працюєш, майже неможливо користуватися телескопічною антеною- можна зламати, тому я використовую замість неї м"який провод. По-друге, ФМ потребує стабільної позиції при такому прийомі. Крок в сторону - і сигнал може пропасти - відомий ефект пошагового сигналу на ФМ. Тоді шум з приймача дійсно б"є по вушах, якщо не має шумопонижувача. Це великий недолік майже всіх простих ФМ приймачів.
А СХ на сотні км по кругу від передавача приймається приблизно однаково, більш стабільно. Лише незначий недолік - магнітна (феритова) антена має діаграму вісімки, і в двух позиціях (азімутах) сигнал може зменшитись чи зовсім пропасти. Побутових шумів, як в городі, звичайно немає, тому СХ приймається без особливих проблем. Все залежить від чутливості приймача.
Так і є. На городі , особливо на схилі та у долині при рухах дійсно нестабільний.., шумить і дратує. СХ приймається дійсно добре і загалом стабільно, але його немає у мобільних. Для цього з собою треба тягати додатковий приймач на зразок лампового"Казахстан"у у рюкзаку, що не дуже тішить. 
Для більш-менш стабільного сигналу краще буде слухати УР-1 з інтернету, користуючись 3G покриттям. Хоча це теж не ідеальний варіант.
Час відкривати світ...
  •