ЦитатаНа городі і стереоефекти FM діапазону не відтвориш. Портативних СХ приймачів повно.
Ви праві. Не зважаючи на деякі несерьозні коментарі на цю тему (не хочу вже сперечатись), спробую пояснити для розуміючих та зацікавлених в цій справі. На городі на портативний приймач і в моно можна не почути, не те що стерео, якщо город десь за 50 км від міста. По-перше, коли приймач в кармані чи в якомусь поясному гаманці і ти працюєш, майже неможливо користуватися телескопічною антеною- можна зламати, тому я використовую замість неї м"який провод. По-друге, ФМ потребує стабільної позиції при такому прийомі. Крок в сторону - і сигнал може пропасти - відомий ефект пошагового сигналу на ФМ. Тоді шум з приймача дійсно б"є по вушах, якщо не має шумопонижувача. Це великий недолік майже всіх простих ФМ приймачів.
А СХ на сотні км по кругу від передавача приймається приблизно однаково, більш стабільно. Лише незначий недолік - магнітна (феритова) антена має діаграму вісімки, і в двух позиціях (азімутах) сигнал може зменшитись чи зовсім пропасти. Побутових шумів, як в городі, звичайно немає, тому СХ приймається без особливих проблем. Все залежить від чутливості приймача. Я використовую Деген 1103. З ним майже добре слухаю УР1 на 549 кГц, а трохи з шумами Вести ФМ на 1413 або зараз вже і на 1215. Це в денний час.
А на КХ я на той м"який провідок слухаю без проблем, наприклад, Р.Свободу.
На закінчення зазначу, що УКХ/ФМ слухаю переважно в стаціонарному положені, а також в місті і на карманий приймач, наприклад AKAI APW-10, який вседіапазоний, чутливий, PLL, DSP, з м"яким шумопонижувачем. Загалом слухаю інформаційні програми, але і деякі музичні станції, наприклад, Радіо Релакс, Радіо Рокс... На жаль, як зазначив
fmdxua, репертуар ФМ станцій не той, що подобається всім. Я люблю Oldies, Jazz, Classic... а шансон, сучасна російська і закордонна попса, дебільний трьоп і реклама - це не моє. Слухаю деякі станції на СХ чи КХ, якщо прохід є, а то і в інтернеті слухаю, підключаючи компа до нормального електроакустичного комплексу.