Українське радіо, Промінь та Культура

Автор admin, Січень 01, 2008, 22:24:54

Попередня тема - Наступна тема

R31

Я и сказал про идеал, к которому нужно стремиться. Конечно УР-2 в синхросети на одной частоте по всей Украине, а УР-3 - на другой. Извиняюсь если не совсем понятно выразился. Чтобы не было накладок, эха и других неприятных для слушателя вещей, необходимо станцию транслировать синхронно и с одинаковой громкостью, разница даже в несколько десятых секунды нежелательна. Также, возможно, придётся перемещать некоторые уже работающие станции на другую частоту. Всё это сделать сложно, но можно.

А вообще сейчас начинается эпоха цифрового тв и радио.
  •  

Sanio

Щодо УР-1, то наразі прийняті такі рішення:
1. НРКУ віддає ОДТРК 4 год. мовлення на ФМ лише в обласних центрах, по факту - лише у Києві на 105 МГц для КДРТРК. Всі інші ФМ-частоти, де НРКУ має цілодобове мовлення так і залишаються повністю за НРКУ, оскільки запуск туди ОДТРК має проблему подачі на передавач і комутації врізок ОДТРК. НРКУ категорично проти використання РРЛ з обласних центрів через втрату якості сигналу і необхідності додаткової оплати КРРТ за оренду РРЛ. КРРТ натомість категорично проти здійснювати самостійно будь-яку комутацію. Отож, схема 20 год. НРКУ і 4 год. ОДТРК діятиме тільки в обласних центрах (у тому числі і на ФМ-частотах, які зараз лише прораховуються) і в тих містах, де ОДТРК віддала 20 год. на конкурс. Усюди інше НРКУ матиме і надалі 24 год., окрім частот, де зараз  задіяна схема НРКУ+ОДТРК (15 год. 20 хв. на тиждень)+місцеве радіо (1 год. 15 хв. на тиждень).
2. Планується уніфікація сіток мовлення НРКУ і ОДТРК також на УКХ і проводовому мовленні - на УКХ ОДТРК матимуть теж 4 год., на проводовому - 3 год. на добу (виключається відрізок з 14.00 до 15.00). Щодо ФМ-частот, де ОДТРК мають по 15 год. 20 хв. на тиждень, то наразі вирішується як бути там, щоб ОДТРК отримали теж 4 год. на добу - чи потрібен конкурс чи просто перерозподіл відрізків між НРКУ і ОДТРК, щоб в загальному результаті ОДТРК мали мовлення не більше 4 год. на добу на мережі УР-1 (не враховуючи частоти, де окремим ОДТРК, наприклад, Волинській, залишається до 24 год. мовлення).
  •  

Александр

Цитатаа по друге, нафіга розмовляти про те що є у СХ/ФМ? яка різниця?
дебільний підхід - я люблю СХ бо там немає інших радіостанцій з попсою, тебе що хтось, заставляє слухати попсу в ФМ? чи від того що УР-1 буде у ФМ замість у СХ, ошаншониться?

який дитячий садок а не розмова, мені подобається бо звучання мягке, мені подобається бо попси/шансону немає....
Про смаки не сперечаються. Кожному своє, до чого він звик з молодих років. Ніхто молодь не заставить слухати СХ, коли вони про нього навіть не знають, коли вже 20 років у нас існує ФМ, який модулює мізки молоді на свій лад. А всеж-таки на щастя слухачам, яких цей звужений провінціальний ФМний репертуар не задовольняє, існує ще можливість слухати через ДХ/СХ/КХ приймачі, а якщо є можливість, то і через інтернет станції майже усього світу з їх різноманітним інформаційним і музичним репертуаром.
Вважаю з моєї сторони тему вичерпаною. Розумію, що для більшості вона була даремна, але хоч комусь може якось була корисна. Залишаємось кожний при своїй думці.
  •  

GMB

не понимаю - чем тот же УР1 на ФМ отличается от УР1 на СХ? Теоретически, если популярные фмки начнут вещать в СХ - то чем они там будут отличатся? и при чем тут тогда моделирование мозгов?
записи з ТБ: http://www.youtube.com/user/Serery
                         http://www.dailymotion.com/serery
записи з радіо: http://soundcloud.com/gmb_krm
  •  

admin

Ничем. Это просто задротство на диапазон.
  •  

digitalif

Цитата: Sanio від Листопад 05, 2014, 01:39:27
Щодо УР-1, то наразі прийняті такі рішення:
1. НРКУ віддає ОДТРК 4 год. мовлення на ФМ лише в обласних центрах, по факту - лише у Києві на 105 МГц для КДРТРК. Всі інші ФМ-частоти, де НРКУ має цілодобове мовлення так і залишаються повністю за НРКУ, оскільки запуск туди ОДТРК має проблему подачі на передавач і комутації врізок ОДТРК. НРКУ категорично проти використання РРЛ з обласних центрів через втрату якості сигналу і необхідності додаткової оплати КРРТ за оренду РРЛ. КРРТ натомість категорично проти здійснювати самостійно будь-яку комутацію. Отож, схема 20 год. НРКУ і 4 год. ОДТРК діятиме тільки в обласних центрах (у тому числі і на ФМ-частотах, які зараз лише прораховуються) і в тих містах, де ОДТРК віддала 20 год. на конкурс. Усюди інше НРКУ матиме і надалі 24 год., окрім частот, де зараз  задіяна схема НРКУ+ОДТРК (15 год. 20 хв. на тиждень)+місцеве радіо (1 год. 15 хв. на тиждень).
2. Планується уніфікація сіток мовлення НРКУ і ОДТРК також на УКХ і проводовому мовленні - на УКХ ОДТРК матимуть теж 4 год., на проводовому - 3 год. на добу (виключається відрізок з 14.00 до 15.00). Щодо ФМ-частот, де ОДТРК мають по 15 год. 20 хв. на тиждень, то наразі вирішується як бути там, щоб ОДТРК отримали теж 4 год. на добу - чи потрібен конкурс чи просто перерозподіл відрізків між НРКУ і ОДТРК, щоб в загальному результаті ОДТРК мали мовлення не більше 4 год. на добу на мережі УР-1 (не враховуючи частоти, де окремим ОДТРК, наприклад, Волинській, залишається до 24 год. мовлення).
Хотіли як краще, виходить, як завжди. Стільки мороки...
Моя скромна думка про реформування мовлення і появу УР на ФМ.
Для УР-1 повинна бути чиста мережа (без врізок) по всій Україні, це новий конкурс на 80-100 (а то й більше) частот по всій території для максимального покриття. Після відключення аналогового телебачення на 3-5 ТВК у 2015 році це не буде проблемою, якщо роботу починати зараз.
І для ОДТРК - ліцензія на мережу (існуючу або нову) в межах області на 24 год. Якщо ОДТРК не має змоги заповнити 24 години ефіру- тоді бере на свої частоти ретрансляцію, наприклад, УР-2. Відповідно, де в області ретранслюється УР-2, там цей канал отримує мережу по області в останню чергу або взагалі не отримує (бо нема смислу). Для мережі ОДТРК використовується існуючі частоти на ФМ (НРКУ чи ОДТРК).
Для УР-3 ліцензується нова мережа по всій Україні. Де УР-2 не транслюється на мережі ОДТРК, там цей канал отримує частоти.
При чому допускаю таку гіпотетичну картинку. У маленькому місті N чутно УР-1 і обласне радіо із сусіднього міста через передавачі 100 Вт, УР-2 чутно із великого міста за 30 км через передавач 500 Вт, а УР-3 чутно із обласного центру через передавач 1 кВт.
  •  

Александр

Цитата: GMB від Листопад 05, 2014, 13:10:47
не понимаю - чем тот же УР1 на ФМ отличается от УР1 на СХ? Теоретически, если популярные фмки начнут вещать в СХ - то чем они там будут отличатся? и при чем тут тогда моделирование мозгов?
В основном тем что УР1 на ФМ слышно лучше в городах, а на СВ в сельской местности.
Я имел в виду не моделирование, а модулирование - типа "модуляция" сознания слушателей большинством ФМ станций попсой, развлекухой, рекламой... как говорится "ФМ обалдевает массами".   :wink: На СВ, например, таких станций меньше
  •  

admin

опять 25. ФМ "плохо слышно" в сельской местности потому что
1)низкие мощности (когда в Одессе были по реальных 4 кВт на УКВ или 5 на ФМ (привет ПростоРадио) за 75 км от Одессы слышимость на карманные плаеры была на ура)
2)отсутствие сетки, те же хваленные "100 км от Киева", превращаются в 50-60 км от Г. Білещини, 20-30 км от Березани/П.Хмельницкого (кстати чё там на 92.6 в Березани?)

а модулирование  ФМ - если так волнует проблема других радиостанций в ФМ, то зачем их слушать....в ФМ можно просто включать УР-1 или Эру.
или страшно подсесть на попсу/шансон? и задротство с СВ это просто психологический самообман? так проще бороться?
  •  

Александр

Цитата1)низкие мощности (когда в Одессе были по реальных 4 кВт на УКВ или 5 на ФМ (привет ПростоРадио) за 75 км от Одессы слышимость на карманные плаеры была на ура)
Ну дай бог, чтобы они когда-нибудь повысились.
Цитата2)отсутствие сетки, те же хваленные "100 км от Киева", превращаются в 50-60 км от Г. Білещини,
Справедливо. Оттуда моя жена на кухне слушает УР1 на 71 МГц. Больше оттуда ничего толкового не принимается. Приемник Масон 691. Из Киева без внешней ТВ антенны тоже не тянет.
Цитатаа модулирование  ФМ - если так волнует проблема других радиостанций в ФМ, то зачем их слушать....в ФМ можно просто включать УР-1 или Эру.
или страшно подсесть на попсу/шансон? и задротство с СВ это просто психологический самообман? так проще бороться?
Я не о себе - о детях, внуках пиклуюсь. Я уже в таком возрасте, что о никакой подсадке на современную музыкальную попсу/шансон не может быть и речи, когда в моей памяти звучат музыкальные исполнители, джазовые стандарты, инструментальная музыка 40-70х, а не  эти в большинстве своем примитивные шлягеры с компьютерным аккомпанементом.
Повторяю, что я с удовольствием слушаю также в ФМ интересующие меня в основном разговорные радиостанции, где их слышно: УР1, Эру, Вести, Голос столицы. С возрастом и у многих из вас появится к этому необходимость вместо развлечений, не сомневаюсь. :wink:
  •  

admin

Ну и чем присутствие УР1 на СВ и отсутствие на ФМ? Захочит попсы найдет на ФМ, захочит ур1 на ФМ тоже найдет (теоретически), купит приемник для сх за 50 евро для УР - нет, разве папа подарит.

Ну так поставить 5 кВт ФМ в Билещине и не парить мозги. Проблема выеденного яйца
  •  

Ігор

Молодь може слухати на смартфоні. 32 чи 48 кбіт/с ААС. І стерео, і можна слухати де завгодно. Я зараз на роботі в БЦ слухаю Радіо 24, і не вимагаю покриття в БЦ. Аналогічно і з УР-1, 2, 3.
  •  

GMB

Цитата: Александр від Листопад 05, 2014, 16:53:14
Я не о себе - о детях, внуках пиклуюсь. Я уже в таком возрасте, что о никакой подсадке на современную музыкальную попсу/шансон не может быть и речи, когда в моей памяти звучат музыкальные исполнители, джазовые стандарты, инструментальная музыка 40-70х, а не  эти в большинстве своем примитивные шлягеры с компьютерным аккомпанементом.
Повторяю, что я с удовольствием слушаю также в ФМ интересующие меня в основном разговорные радиостанции, где их слышно: УР1, Эру, Вести, Голос столицы. С возрастом и у многих из вас появится к этому необходимость вместо развлечений, не сомневаюсь. :wink:
у каждого своя голова, я с попсы через элекронную музыку подсел на лаунж. И ничего. Хотя даже русский реп могу послушать под настроение, так что не стоит беспокоится о детях и внуках по этому поводу))
записи з ТБ: http://www.youtube.com/user/Serery
                         http://www.dailymotion.com/serery
записи з радіо: http://soundcloud.com/gmb_krm
  •  

admin

кстати, кто мне обьяснит, зачем УР-1 (именно УР1) идёт на конкурс в Петровке (ОДС)?

какие населённые пункты будут обеспеченны лучшим сигналом СХ чем от Луча и работающих Измаиле/Черновцах?
и это при том что ФМ/УКВ в северной части ОДС и южной части Винницкой очень даже неплохо накрывает (Radioneon думаю подтвердит)
  •  

Александр

Цитата: Ігор від Листопад 05, 2014, 17:14:41
Цитата
Молодь може слухати на смартфоні. 32 чи 48 кбіт/с ААС. І стерео, і можна слухати де завгодно. Я зараз на роботі в БЦ слухаю Радіо 24, і не вимагаю покриття в БЦ. Аналогічно і з УР-1, 2, 3.
А скільки коштує слухання на смартфоні? Приблизно в годину чи місяць?
Цитата(кстати чё там на 92.6 в Березани?)
Нічого поки що я не чув, хоча знаходжусь лише в 25 км і ТВ антенна туди орієнтована.

•  

pavlo_r

Цитата: Александр від Листопад 05, 2014, 21:08:28
А скільки коштує слухання на смартфоні? Приблизно в годину чи місяць?
Якщо в зоні дії хатнього wifi - то нічого. Ну тобто, стандартна плпта за домашній інтернет. Але ж ми говоримо про картопляне поле. Є безлімітні тарифи інтернету від різних провайдерів, але я не заглиблювався сильно в їх вартість. Мені life:) набридає пропозицією перейти на безлімітний пакет розмов в мережі + безлімітний інет + 300 хвилин на інших операторів за 49 грн в місяць. Зараз я за 15 грн. на місяць маю 50 Мб трафіку щоденно. Цього вистачає, щоб з комфортом слухати ААС+ 48 Кб/с під час пересування містом.
  •