Цитата: "igor0x2dcom0x2dua" post=26921В мене також є питання дотичне до комп'ютерної теми. Купив звукову карту Asus Xonar DS. Поставив на комп з WinXP professional. Перше враження звук шикарний, пропали завади від блока живлення, які лізли по лінійному і мік входах на інтегрованій. Вмикаю УКХ тюнер, запускаю програмку, яка демодулює OIRT стерео і офігіваю: появились посторонні звуки на ВЧ. Програмка працює з дискретизацією 96 кГц по входу і по виходу. Подальші дослідження показали, що карточка відтворює звук з дискретизацією 48 кГц, але не робить передискретизації а просто пропускає відліки, що приводить до відзеркалення спектру вниз. Як наслідок несуча 31,25 кГц попадає на 16,75 кГц і її стає чути.
Картка базована на чіпі CMI8788 від C-Media, до якого підключениі ЦАПи і АЦП. Апаратно ЦАП підтримує до 192кГц. При тому АЦП працює на 5+ при частоті 96 кГц.
Хто має досвід роботи з подібними карточками або має якісь ідеї поділіться, будь ласка?
Досвіду спілкування саме зі згаданою Вами картами не маю, проте спробую трохи поміркувати. Давайте спробуємо визначитися щодо кінцевої мети. Якщо Ви просто хочете якісного звуку, то карта від Asus в цьому сенсі візуально мене не надто вразила. Якось "дешевенько" виглядає. Відтак, задекларовані доволі високі параметри на практиці можуть не сповна відповідати дійсності. Або ж проявлятися лише за умови особливої, "хитрої" методики вимірювання. Звісно ж, якість буде вищою, аніж з інтегрованим "саундом", але навряд чи дотягне до рівня Hi-Fi (реально, а не декларативно). Радив би глянути в бік класичних і перевірених часом продуктів від Creative. Ось, наприклад, карта Creative Audigy 2 зразка 2002-го року (теж 24 біт/192 кГц):
http://www.thg.ru/video/20021106/print.html[img size=400]
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fa/A2zs002.jpg[/img]
Просто подивіться і порівняйте виконання. Звіно ж, на сьогодні можна знайти лише "беушну", проте якість звучання від того жодним чином не постраждає. А ціна, скоріше за все, виявиться доволі демократичною. Так, собі я пару років тому набрав на радіоринку на Караваєвих Дачах із півдесятка стареньких Sound Blaster Live! 5.1 за ціною близько 100 грн. за штуку і повставляв їх в усі свої комп'ютери як на роботі, так і вдома (96/192 кГц мені реально не потрібні, а от якісне звучання полюбляю). Audigy 2 буде дещо дорожчою, але навряд чи дуже набагато.
Якщо маєте можливість - спробуйте позичити її у знайомих на пару днів для проби, або ж домовтеся з продавцем про повернення грошей, якщо не підійде.
Щодо успішного суто програмного декодування OIRT-стерео - теж сумніваюся, хоча теоретично і не виключаю. Все ж таки, я спробував би підключити на виході тюнера апаратний стереодекодер, а далі можна поставити будь-яку більш-менш пристойну звукову карту. До речі, для декодування стереосигналу за системою OIRT смуга пропускання тюнера за звуковою частотою має бути не вужчою за 46 кГц, інакше спектр полярно-модульованого сигналу буде "підрізатися", що теж призведе до спотворень. Якщо після частотного детектора встановлено ФНЧ для корекції частотних передспотворень (de-emphasis filter), його необхідно відключити.
P.S. Шановний пане admin, прошу вибачити мене за ненавмисну відправку двох постів поспіль. Просто внутрішньо переключився на нову тему, а про попередню протягом написання встиг забути...