ПРОДОВЖЕННЯ ОГЛЯДУ QODOSEN SR-286
Частина друга: мій суб'єктивний огляд моделі SR-286 був би неповним, якби я не спробував прослухати на телескоп діапазони ДХ, СХ та КХ ззовні, подалі від залізобетонних багатоповерхівок, що я із задоволенням зробив сьогодні, між 14 та 15 год. за Києвом, переконавшись ще раз, після Tecsun PL-330, що оті обрубки феритових антен в китайських радіоприймачах - це зло!
Отже, Quodosen SR-286 (нагадаю, TEF6686+LNA в ньому вже всередині) на
ДХ, на 153 та 225 працює потужно. Взимку, мабуть, вдень підхопилися б Алжир та Марокко. На 470, 480, 515 кГц приймаються привідні радіомаяки. На 490 кГц чути звук, що нагадує "трель" (якась передача даних).
На
СХ теж доволі "людно": працює Румунія на частотах 531, 567, 603, 720, 1179, 1458 кГц, Угорщина на 540, Молдова на 873 та Туреччина на 954 кГц. Русня з Придністров'я пре на 999 і 1413, та десь ± на четвірочку, але стабільно, самотньо мовить Україна на 1278 кГц з Одеської області. Таким чином, приймач телескопом, по обіді, майже влітку, спокійно підхопив на СХ 12 радіочастот, що дуже пристойно для ґаджета вартістю трохи більше $100, і тому далека мрія про гламурний Tecsun PL-990x за ~$300 може почекати або відкластися у довгу шухляду на невизначений термін... Припускаю, що взимку результати прийому на ДХ/СХ були б набагато цікавіші.
Пробігся я й по
КХ: зупинив погляд та слух на якійсь доволі гучній китайській радіостанції (судячи з дитячих пісеньок, це внутрішнє мовлення) на незвичній, рідкісній для наших широт, тропічній частоті 4785 кГц. Її на сайті
short-wave.info немає.
Ще раз звертаю увагу на "тьоплий ламповий звук", що лунає з невеличкого динаміка приймача. Баси дуже виразно сприймаються на FM/УКХ, і також приємні для вуха в діапазонах АМ. Ні, це не пластмасовий, плаский звук з D-808, PL-386 та PL-330; як на мене, щоб ви зрозуміли, він ближчий до Дегена 1103, та, авжеж, вже на рівень кращий за того Дегена.
P.S. Можна це все було б зняти на камеру смартфона, але тоді треба було б узяти з собою на природу маленький складний стільчик, щоб сидіти та зручно фільмувати. Отож, нехай вже буде як є.