До речі, сьогодні зранку запримітив, що зміщення уже нема. Не знаю, чи надовго.
Щодо обрізки.
Я гадаю, що всі телеканали, що мовлять "в аналозі" та декларують перехід із 4:3 до 16:9, мають вибирати один для всіх спосіб обробки картинки для аналогового передавача - або всі роблять леттербокс (із чорними смугами згори і знизу, 16:9 чи 14:9 із збереженням пропорцій) або автоматичне заповнення картинки (на весь екран без збереження пропорцій).
Наприклад, варіант 1 - глядачі телевізорів 16:9 вибрали автоматичне заповнення екрану. Тоді у них канали 4:3 вийдуть розтягнуті горизонтально, а канали 16:9 - залежно від вибраного способу - а)збережуть пропорції оригіналу і виглядатимуть природно, б)розтягнуться аналогічно каналам із картинкою 4:3.
Або варіант 2. Телевізор 16:9 налаштований на показ аналогової картинки, як картинки 4:3. Тоді в) летербокс виглядатиме пиродно, г) при автозаповненні буде розтягування вертикально.
Щодо телевізорів 4:3. Деякі моделі ящиків (наприклад фірми Thomson) мають можливість натисканням однієї кнопки "сплющити" картинку, тобто розтягнуте зображення перевести в пропорційне.
Щодо прийому цифрового сигналу (наземне/супутник), то ситуація аналогічна першим 2 варіантам - як хто налаштував свій ресівер.
Щоб вибрати якийсь із способів, мабуть потрібна статистика.
У мене на панелі 16:9 виставлене збереження пропорцій (як аналогове, так і Т2), звик до чорних смуг зліва і справа, всі канали, крім М1,БТБ, 112 і Тоніса на Т2 так показують.
Супутниковий приймач підтримує обрізку картинки 4:3 (Pillar-box) згори і знизу із невеликими чорними смужками по боках, 16:9 показує, звісно, без спотворень.