Тропосферне проходження

Автор E.v.g., Червень 25, 2009, 03:13:26

Попередня тема - Наступна тема

front18krym

В Черноморском (Крым) с утра принимал суперрадио на 104.4 не знаю откуда.  
Война начинается с имперских амбиций, а заканчивается национальным позором.
Андрей Мэрко
  •  

mihaylin

Цитата: "front18krym" post=6827В Черноморском (Крым) с утра принимал суперрадио на 104.4 не знаю откуда.
Вот жалко что не работают личные сообщения! Хотел спросить там действительно уже не песчаный пляж, а с галькой?  
  •  

front18krym

Цитата: "mihaylin" post=6834
Цитата: "front18krym" post=6827В Черноморском (Крым) с утра принимал суперрадио на 104.4 не знаю откуда.
Вот жалко что не работают личные сообщения! Хотел спросить там действительно уже не песчаный пляж, а с галькой?
Песчаный был, есть и будет.  
Война начинается с имперских амбиций, а заканчивается национальным позором.
Андрей Мэрко
  •  

pavlo_r

Лише два варіанти:

[ol]
  [li]Херсон[/li]
  [li]Буки (Черкаська область)[/li]
[/ol]
Мабуть Херсон  :)  
  •  

Ігор

Вчора коли було вимкнене Радіо Нет, перевіряв з Буків нічого не прийняв.  
  •  

pavlo_r

Логічно. Вони спочатку запускатимуться в обласних центрах і великих містах, а потім дійде черга до таких містечок як Буки. Та й Херсон до Криму відчутно ближче.  
  •  

zoz

Сьогодні була можливість покрутити приймач ось що ще ніколи не слухав:
102,7 Наше радіо(Житомир)250км
103,4 Житомирська хвиля (Андріївка)265км
91,5 Радіо Дача(Львів)170км
98,1 Радіо Рация(Брест)130км  
  •  

Vova.UA

Перший раз долетіло з рдс.

AH.FM - Leading Trance Radio 
#1 FOR TRANCE - COMMERCIAL FREE 24/7
  •  

Chevalier

Звісно, на своєму звичайнісінькому приймачі "подарунки" тропосфери я отримував дуже рідко: пригадую "візити" радіостанцій з Тернополя, Львова, Івано-Франківська, а також з Молдови і Румунії. Місце прийому: 7 км на південь від Чернівців.

Проте ЗНАЧНО частіше спостерігалася "південна експансія". Зазвичай все починається зі станцій, що мовлять на арабській мові та івриті (тобто це Ізраїль і сусідні з ним країни), потім турецька і грецька мови (Кіпр або Туреччина і Греція), а вже потім "на арені" Італія і Франція. Буває також Кавказ.

Мені цікаво, чи однаковим за своєю суттю є проходження радіосигналу на величезну відстань станції, що мовить, наприклад, за 150 км від місця прийому, і станції, що працює за 1500 км?
Помітив, що у першому випадку прийом триває кілька годин і він більш-менш стабільний, а ось у випадку з "далекими чужинцями" це нагадує накочування морських хвиль на берег...

Може, у другому випадку то вже "стратосферне проходження"? (Жартую. :))  
  •  

digitalif

http://en.wikipedia.org/wiki/TV_and_FM_DX

Хороша стаття.
Якщо є проходження за тисячі кілометрів, то вважають, що у цьому "винний" шар Еs... чи якось так (наскільки вірно усвідомив із англійської)  
  •  

kart

Гарне тропо було сьогодні Зранку і напрямку Рогатина.В 6:30 приймалися всі радіостанції зі Львова.8:50:всі радіостанції зі Львова почали пропадати і почали грати всі Радіостанції з Тернополя  
  •  

Evgeniy

В Запорожье хорошее тропо было в субботу утром даже Киев было слышно :woohoo: (около 450 км), а вечером уже сильно пошла Россия и Турция(в стерео и с RDS),плюс из Украины - Донецк,Бердянск,Симферополь.  
  •  

Zheka

Цитата: "Evgeniy" post=7009В Запорожье хорошее тропо было в субботу утром даже Киев было слышно :woohoo: (около 450 км), а вечером уже сильно пошла Россия и Турция(в стерео и с RDS),плюс из Украины - Донецк,Бердянск,Симферополь.
это в каком районе? на каком этаже?  
  •  

Evgeniy

Цитата: "Zheka" post=7030это в каком районе? на каком этаже?
Всё это было в шевч. районе (за ул.Кузнецова)в 1-эт.доме, высота антенны над землёй 10 м. Антенна - обычные комнатные усы в вертикальном положении. Но впринципе и в комнате неплохо принималось. :)  
  •  

дрон

Под Харьковом (пгт Буды) наблюдал легкое тропо:

91,6 МГц (Кривой Рог) 280 км - Люкс ФМ (в стерео) вечером 11.10.11.
89,7 МГц (Днепропетровск) 175 км - Ретро ФМ (в стерео) утром 12.10.11.

(приемник Деген1103 - телескоп)

+ постоянно в стерео 99,5 МГц Люкс ФМ из Полтавы (110 км), видимо в лепесток удачно попадаю.  
  •