Про радіоприймачі

Автор Smart, Лютий 23, 2011, 19:45:58

Попередня тема - Наступна тема

Vova.UA

Цитата: "Crossovok" post=38769Это не связано с конертером. Обработка звука (декодирование стерео и частотная демодуляция) происходят в приемнике.
Но хрипеть начало после его применения. Причём - с линейного входа тоже. Наверно - какая-то статика попала туда, куда не надо ... Чем больше уровень входного сигнала, тем больше хрипит, регулировка звука/тембра на самом приёмнике на хрип не влияет. И всё это только на правом канале, левый идёт чисто...  :dash:
AH.FM - Leading Trance Radio 
#1 FOR TRANCE - COMMERCIAL FREE 24/7
  •  

ass1995

Вопрос не совсем про радиоприёмники, но всё же: почему со временем во многих приёмниках именно в момент добавления громкости начинает "трещать" в динамиках и как этот "эффект" можно убрать?

Цитата: "Vova.UA" post=38331
Цитата: "samostav" post=38329можно фото приемника
Можна, доречі , на Аукро такі апарати продають за купу грошей )))
О, две реверсные кассетные дэки!!! :super:
  •  

Ігор

Цитата: "ass1995" post=38773Вопрос не совсем про радиоприёмники, но всё же: почему со временем во многих приёмниках именно в момент добавления громкости начинает "трещать" в динамиках и как этот "эффект" можно убрать?
можна. Потрібно почистити змінний резистор (регулятор гучності).
  •  

MrVlaDor

Ну скорее не почистить, а смазать - на какое-то время поможет решить проблему. Но в идеале его надо менять, что может быть проблематично, т. к. подобрать резистор таких же размеров и номинала может оказаться невозможным. В этом плане цифровое управление надежней. Например, тот же Degen 1103 - хоть функция регулировки громкости реализована очень неудобно, зато трещать точно уж никогда не будет. Еще проще решен вопрос в Sony XDR-F1HD - там регулировки громкости просто нет (маломощный выход, для подключения к звуковой карте или активной акустике).
Оборудование: Elad FDM-S3 + 2 х Airspy R2 + 5 эл. Яги (гор. пол.)
  •  

vital-fm

А якщо скрипить регулятор налаштування станцій, то чи допоможе його змащування?
  •  

Vova.UA

Цитата: "ass1995" post=38773О, две реверсные кассетные дэки!!! :super:
С потухшим правим каналом  :nosuper:

ЦитатаА якщо скрипить регулятор налаштування станцій, то чи допоможе його змащування?
значить, дохне змінний конденсатор
AH.FM - Leading Trance Radio 
#1 FOR TRANCE - COMMERCIAL FREE 24/7
  •  

MrVlaDor

Цитата: "vital-fm" post=38794А якщо скрипить регулятор налаштування станцій, то чи допоможе його змащування?
Тут надо разбираться с конструкцией. Скорее всего скрип происходит от затирания, так что смазывание может помочь. Надо разобраться только где смазывать. Плюс, лучше использовать не токопроводящие смазки.

В случае же с резистором (регулятор громкости) надо использовать как-раз токопроводящие смазки. Например, жидкий вазелин. И заливать его надо не просто внутрь корпуса, а на графитовую дорожку, по которой скользит ползунок. Кстати, это может быть еще одна проблема - разобрать корпус резистора. Если не получится разобрать корпус или смазывание не сильно поможет (как правило, помогает, но временно), а также не получится заменить резистор, то ставят в другом месте корпуса другой по размерам резистор (но аналогичный по номиналу), который удалось купить. Правда, в случае с портативными приемниками может быть проблема с местом - но все решаемо, при желании.

У меня сейчас наблюдается подобная проблема в авто. Там такой вот переменный резистор есть в датчике уровня бензина в бензобаке. Видимо, графитовая дорожка уже подистерлась и в некоторых местах наблюдаются проблемы с показаниями. Надо менять. Там вазелин не поможет.

Цитата: "Vova.UA" post=38795значить, дохне змінний конденсатор
Если бы затирали пластины, то он коротил бы и вообще все пропадало бы. Да и не факт что там конденсатор, это может быть и оптика (по такому же принципу работает колесико на компьютерной мышке).
Оборудование: Elad FDM-S3 + 2 х Airspy R2 + 5 эл. Яги (гор. пол.)
  •  

Ігор

Цитата: "MrVlaDor" post=38797Кстати, это может быть еще одна проблема - разобрать корпус резистора.
один раз було таке. Я тоді зміг відігнути трохи корпуса, потім взяв в шприц масла і налив трохи на графіт, далі крутив повзунок щоб він сам себе змазав.
На пошук і заміну не було часу, тому що його принесли на роботу всього на день. Якби довше були б проблеми з виносом.
  •  

igor0x2dcom0x2dua

Вчора пробував хакнути свій Degen1103 щоб приймати нижній УКХ діапазон. Після багатьох спроб витягування живлення і вмикання без батарейок вдалось досягти стану ".", в якому нема обмеження FM діапазону. Все що вдалось досягнути то 71 - 112 МГц. Поза цими межами зривається ФАПЧ синтезатора. ((
  •  

Don_Andrey

можете подробно описать ход дела?
Объективная реальность - это иллюзия, вызванная отсутствием алкоголя в крови.
  •  

igor0x2dcom0x2dua

Процедура описана тут http://www.radioscanner.ru/forum/topic21639.html
за винятком того як добитися того, щоб на екрані появилась крапка в FM режимі. У декого такий стан збережений у пустих комірках пам'яті приймача. У мене новіша версія приймача і там такого не було. Ще хтось писав, що у нього появилась така комірка після випадкового відключення живлення. Я пробував витягнути батарейки і почекати поки конденсатори всередині розрядяться (годинник погасне). Після вставлення батарейок приймач попадає в незрозумілий стан, з якого виводиться кнопкою reset. Щоб не чекати поки розрядиться як витягував батарейки тиснув кнопку Вкл. Після вставляння батарейок приймач часом включався з гучністю 40 і на попередньо встановленій частоті, а часом зависав. Десь біля 20ї спроби він включився в режимі FM а на індикаторі частоти світилось "."
Тоді, покрутивши валкодер, можна перестроювати по частоті, але відображення частоти некоректне. Зрив ФАПЧ можна виявити по звуку (писк або гудіння), після якого шуми і інтермодуляційні сигнали перестають змінюватись. Відображення частоти (не рахуючи першого знаку) часом правильне, а часом зміщене на 50МГц. Мабуть це зв'язано з тим, що теоретична ширина діапазону кратна 50 (наприклад 0-150МГц)
Цей режим тепер можна зберегти у пам'ять, яка у процесі повністю потерлась.

Як тепер модно казати: for your own risk.
  •  

kopop

Вчора придбав новий радіоприймач (його фото у мене на аватарі)  VITEK VT-3583,діапазоном фм 85.6-109.3мГц,у когось з вас був досвід прийому на даний приймач тропо, з якою якістю він приймає тропо?
  •  

digitalif

Хочу такий собі теж придбати. Чекаю відгуків.
  •  

Ігор

А як в нього із вибірковістю?
  •  

kopop

Цитата: "Ігор" post=42011А як в нього із вибірковістю?
точно не пам'ятаю,не буду брехати,у мене є інструкція до приймача там було щось про вибірковість,десь через три годинки я буду дома,подивлюсь  і напишу сюди)))        :)
Оновлено о 09:51:57
Цитата: "digitalif" post=42010Хочу такий собі теж придбати. Чекаю відгуків.
якщо ви живете у Києві - я вам можу підказати  де він є))) а якщо ви живете в ІваноФранківську - купуйте його на аукро він там є я перевіряв)
  •